Ludzas viduslaiku pilsdrupas

object-info

Objekta apraksts

Kopš seniem laikiem Ludzas pils sarkanie mūri augstajā krastā starp Lielo un Mazo Ludzas ezeru ir viens no gleznainākajiem Latvijas skatiem. Ludzas viduslaiku mūra pils ir Ludzas pilsētas vizītkarte un valsts nozīmes arheoloģijas piemineklis. Tas atrodas blakus Ludzas Baznīckalnam ar tā apbūvi, kas ir Ludzas vecpilsētas kā pilsētbūvniecības pieminekļa daļa, ap kuru veidojusies senā pilsēta.

Pēc Jirgena Helmsa hronikas ziņām pils uzcelta 1399. gadā, bet pirmo reizi rakstītajos avotos minēta 1433. gadā kā austrumu pierobežas cietoksnis.

Ludzas pils izvietota pilskalnā un aizņem ap 1,5 hektārus lielu teritoriju. Livonijas ordeņa maģistrs Vannemars fon Bruggenoje pili cēlis no pelēkajiem laukakmeņiem un sarkanajiem ķieģeļiem un rotājis melniem glazētiem ķieģeļiem. Kompleksu veido divas daļas – Galvenā pils un Priekšpils. Priekšpilij ir neregulāra trīsstūra forma. Galvenā pils, kurai ir taisnstūra forma un liels kvadrātisks tornis ziemeļu pusē, atradusies Priekšpils ziemeļrietumu daļā.

Iekarot pili centušies Krievijas cars Ivans Bargais, Polijas karalis Stefans Batorijs, Zviedrijas karalis Gustavs Ādolfs. Lai arī pils mūri saglabājušies fragmentāri, tomēr joprojām pils ansamblis pārsteidz ar savu varenību un ir labi redzams no tāliem skatu punktiem.

Apskates objekts daļēji pieejams cilvēkiem ar kustību traucējumiem. Automašīnu var novietot pie pilsdrupām izveidotā stāvvietā ar gludu, cietu, neslīdošu klājumu. Pilsdrupu pagalms ir dabīga seguma, pieejams ar nelielu palīdzību. Pieejama skatu platforma. Objektā pieejama taktila informācija.

Lasīt vairāk Aizvērt Fill 1 Copy
object-imporvements

Projekta ietvaros veiktie uzlabojumi

Projekta ietvaros veikti arheoloģiskās un ģeotehniskās izpētes darbi, kuru laikā galvenās pils pagalma vietā atsegts 1976. gadā arheoloģiskās izpētes darbu laikā atraktais pagalma bruģis. Izstrādāts Ludzas pilsdrupu atsegto mūru konservācijas un pilskalna teritorijas labiekārtošanas darbu būvprojekts, kā arī veikti Ludzas pilsdrupu konservācijas darbi. 2021.gadā tiks veikta pilskalna teritorijas labiekārtošanas darbi, t.sk. atsegto mūru konservācija un gājēju tiltiņa izbūve, kas savienos Baznīckalnu ar Pilskalnu.

Projekta kopējās izmaksas ir 634 499,34 eiro, no tām 425 000,00 eiro ir ERAF finansējums, un 209 499,34 eiro ir valsts un pašvaldības finansējums.

Projektu īsteno Ludzas novada pašvaldība.

object-work-hours

Darba laiks

Apmeklētāji pilsdrupas varēs aplūkot tikai no attāluma – tajās šajā sezonā nevarēs iekļūt, jo turpināsies konservācijas un teritorijas labiekārtošanas darbi.

Iesaka blogeris Kristaps Kiziks:

Iesaka blogeris Kristaps Kiziks:

Ludzas pilsdrupas ir lieliska atpūtas vieta, no kuras paveras skaistākā panorāma uz vecāko pilsētu Latvijā ar mazām koka mājiņām un ziliem ezeriem.

Apskatīt ierakstu Fill 1 Copy 3
Kultūras ministrijas, Nacionālais attīstības plāns 2020 un Eiropas savienības struktūrfondi un Kohēzijas fonds logotips. Ieguldījums Tavā nākotnē.