Preiļu muižas komplekss un parks

object-info

Objekta apraksts

Preiļu muižas apbūve kopumā un katrs tās elements atsevišķi (pils, kapela, stallis, vārti, vārtsarga namiņš, parks) ir valsts nozīmes arhitektūras pieminekļi.

Līdz mūsdienām saglabājušos romantiskā ainavu dārza veidolu Preiļu parks ir ieguvis 19. gs. vidū un vēl šodien tas ir viens no ievērojamākajiem Latvijas lauku parkiem. Parka platība ir 47 hektāri, no kuriem apmēram 13 hektāru aizņem parka dīķi un kanāli, te aug vismaz 25 sugu koki un krūmi, to vidū vairāki dižkoki. Preiļu parks ir lielākais pilsētvides parks Latvijā.

Iespējams, ka Preiļu parka plānojumu projektējis itāļu arhitekts Vinčenco Macoti (1756. – 1798.). Savulaik parku apjoza dekoratīvs nocietinājums (kastella) un četrrindu liepu alejas. Parka vidū, appludinot Preiļupīti, ir radīta dīķu un kanālu sistēma ar daudzām salām un pussalām. Klajumos (laucēs) izveidotas gleznainas lapenes – liepu vai svešzemju koku un krūmu grupas. Preiļu parkā ir izcili skaisti un labi aprūpēti krūmu puduri – segliņi, sausserži, melnie plūškoki u.c.

Preiļu pils ir izcils Latgales 19. gs. historisma laika muižu arhitektūras paraugs. Pils arhitektūra izteiksmīgi raksturo romantisma periodu Latvijas muižu mākslas un sabiedriskajā dzīvē. Pils kā arhitektūras pieminekļa galvenā šī brīža vērtība ir tās apjoms un fasādes, kā arī iekštelpu vēsturiskās plānojuma struktūras elementi ar sienu apdari. Viduslaikos Preiļu novads ar pili piederēja Livonijas ordenim, bet kopš 1382. gada –  grāfa fon Borha dzimtai. Pils arhitektūras stilu veido trīs stilu apkopojums – neogotikas, klasicisma un romantisma, kas tiek dēvēts par Tjūdoru stilu.

Mūsdienās apmeklētāju iecienītākie objekti parkā ir Preiļu Kapela, kurā var baudīt teju privātu koncertu Latvijā vienīgās dziedošās gides Irēnas Kjarkužas izpildījumā, kā arī aplūkot gleznu reprodukcijas un tēlnieces Ēvi Upenieces skulptūras. Apskatei pieejama pils ārpuse, Zirgu staļļu drupas, Ādama un Ievas sala. Daļa Preiļu parka tiek izmantota aktīvai atpūtai – tā ir iecienīta pludmale vasarā pilsētā. Dabas mīļotājiem ir iespēja iziet 2,5 km garo Dižkoku taku.

Apskates objekta parks pieejams cilvēkiem ar kustību traucējumiem. Dažviet nepieciešama asistenta palīdzība, jo celiņi nobērti ar smalkiem akmentiņiem. Pie ieejas muižā ir uzbrauktuve. Nav automašāinu stāvvietu. Muižas kompleksā atrodas pielāgotas labierīcības.

Lasīt vairāk Aizvērt Fill 1 Copy
object-imporvements

Projekta ietvaros veiktie uzlabojumi

Projekta ietvaros veikti Preiļu pils rekonstrukcijas darbi – izgatavoti un uzstādīti pils logi, durvis, siltināti bēniņi, izlīdzināta un daļēji siltināta ārsienu iekšdaļa. Apmeklētājiem pieejama Preiļu pils ekskursija gida pavadībā, radošās darbnīcas un meistarklases.

Projektā kopējās izmaksas ir 549 531,52 eiro, no tām 425 000,00 eiro ir ERAF finansējums, un 124 531,53 eiro ir valsts un pašvaldības finansējums.

Projektu īstenoja Preiļu novada dome.

object-address

Adrese

Raiņa bulvāris 30, Preiļu muižas komplekss un parks, Preiļi, LV-5301

object-work-hours

Darba laiks

No ārpuses pieejama 24 h

object-entrance-fee

Ieejas maksa

Nav piemērojama, jo pils rekonstrukcija turpinās un pils apskate ir iespējama tikai no ārpuses.

object-getting-there

Nokļūšanas iespējas

Nokļūšana līdz pašai pilij – tikai kājām vai ar divriteni (netālu no pils ir autostāvvieta, kur var novietot savu transportlīdzekli). Sabiedriskais transports, kas kursē uz Preiļiem.

object-important-info

Svarīgi zināt

Ir iespējams pieteikt ekskursijas, kurās ietverta arī pils apskate no ārpuses.

 

 

object-contacts

Kontaktinformācija

Preiļu Vēstures un lietišķās mākslas muzejs: 65322731, 25640398

Preiļu Tūrisma informācijas centrs 65322041, 29116431

www.visitpreili.lv

Facebook lapa Preiļu muižas komplekss un parks

Iesaka blogeris Kristaps Kiziks:

Iesaka blogeris Kristaps Kiziks:

Plašajā parkā, kur nejūt pilsētas klātbūtni, noslēpusies romantiskā Preiļu pils un savu laimes ligzdu vij jaunais baložu pāris, kas lepni iekārtojies pils dzegā. Pa grāfu iekārtotajām taciņām ikviens joprojām var doties romantiskās pastaigās.

Apskatīt ierakstu Fill 1 Copy 3
Kultūras ministrijas, Nacionālais attīstības plāns 2020 un Eiropas savienības struktūrfondi un Kohēzijas fonds logotips. Ieguldījums Tavā nākotnē.